Menu

Pytomy Wos piyknie na góralskie jadło,
Co my uwarzyli, uwyndziyli i uryktowali
w nasym starodownym piecu,
ka gaździno poli bukowymi kłotkami,
blacha cyrwono, a na niej wesoło
podskakuje piecony moskolik , Hej!




Karczma „Przy Młynie” powstała z połączenia dwóch budynków. Pierwszy to wybudowany w 1923 roku pensjonat „Włodka”, który stanowi przykład zakopiańskiego stylu pensjonatowego. Drugi obiekt to stara chałupa góralska z 1904 roku, o najszerszych płazach na Podhalu, , przeniesiona z podhalańskiej wioski Maruszyna. Nazwa karczmy pochodzi od XIX wiecznego czynnego młyna ze wsi Stare Bystre, który postawiony jest przy stawach w ogrodzie. Podobnie jak w architekturze karczmy, także w naszej ofercie kulinarnej „Pańskie” miesza się z „Góralskim”, czyli proponujemy Państwu potrawy góralskie i tradycyjną kuchnię polską. Życzymy smacznego.


Proponujemy Państwu w XXI wieku rarytas kulinarny, czyli potrawy przygotowywane według tradycyjnych góralskich przepisów, na starodawnym piecu, „ftory wyryktowoł zdun ze Zębu, tak jako jego łociec, dziadek budorzyli”.

Potrawy te posiadają wyjątkowy smak, który powstaje w wyniku gotowania na piecu opalanym drzewem bukowym, a proces wędzenia znany na Podhalu od wieków, nadaje potrawom swoisty aromat.

hosting: dobremiejsce.pl :: © Copyright GALICA - 2011 l Wykonanie strony internetowe Zakopane - U Ciwersa